11 noiembrie 2017

Palatul Beldiman

 1. - Palatul Beldiman via ziaruldeiasi

În Iași există două palate ale copiilor, primul este Palatul Dumitrache Cantacuzino-Pașcanu de pe bd. Carol I, lângă Casa de cultură a studenților și al doilea este Palatul Beldiman pe strada Săulescu nr. 10 care este în subordonarea Ministerului Educației și se află în renovare din anul 2011.

 2. - Casa Pionierilor și Șoimilor Patriei în 1987 - Corpul B - foto A. Ungureanu 

  3. - Palatul Beldiman în reparații

Palatul Dimitrie Beldiman are o arhitectură deosebită, cu două coloane la intrarea principală, fiind construit în anul 1819. Alexandru V. Beldiman (1832 - 1898) a fost ziarist și publicist, un fervent partizan al Unirii Principatelor și a alegerii lui Alexandru Ioan Cuza, militând pentru unirea principatelor sub domnia unui domn pământean și nu a unui principe străin. Despre familia Beldiman există supoziția că s-ar fi stabilit în Moldova în secolele al XV-lea sau al XVI-lea și că ar proveni din conții maghiari Beldi.  A aparținut unei familii vechi de boieri moldoveni iar în 1873 intră în posesia Adelei Cantacuzino, membră a altei familii boierești de tradiție din Moldova iar în 1920 a devenit proprietatea Casei Autonome a Monopolurilor (CAM). 

Aici se desfășoară încă pregătirile la cercuri precum cele de teatru, desen, navomodele, carting, chimie experimentală, robotică, design vestimentar sau automobile.

 4. - Palatul Beldiman

Niciun comentariu: