31 mai 2017

Hanul Binder


 1. - Hotel Binder via Bing Maps


   2. - Hotel J.M.Clantz fost Binder în 1902

 3. - Fostul Hotel Binder în 2017

  4. - Fostul Hotel Binder în 2017
   
Aproape de intersecția bd. Independenței și strada Vasile Conta, lângă Blocul Express, există fostul Han Binder, azi imobil de locuințe.
Hanul a fost ridicat pe la 1851 de Iosef Ciolcin Binder, profesor la Școala de Arte și Meserii, care a decedat în 1867 așa că hotelul rămâne în grija lui Christian Wirt Peister. Hanul este ridicat la rangul de hotel unde se servea bere Pilsen, bucătărie vieneză și exista cel mai bogat salon de citire a gazetelor  internaționale care atrăgea numeroși curioși printre care și poetul Mihai Eminescu când era ziarist la Curierul de Iași în anul 1876.
Aici s-au cazat tinerii unioniști în ianuarie 1859 dar și deputații munteni adunați să sărbătorească Unirea, adică alegerea domnitorului Al. Ioan Cuza la București.
Aici a fost primul Birou tehnic feroviar al Iașilor unde erau cazați inginerii I. Zaharievici și E. Kalcovski, meșterii căii ferate Lemberg- Suceava- Pașcani- Iași care în iunie 1868 va lega Iașiul cu Viena și întreaga Europă în iunie 1870, cu 2 ani înaintea Bucureștiului.

5. - Căile ferate române - Calea ferată Lemberg-Cernauti-Jassy-Buzau-Mărășești în 1866

În 1878, la a XV-a aniversare a Junimii, tânărul dramaturg I.L. Caragiale citește pentru prima data în public comedia O noapte furtunoasă el interpretând toate rolurile. Va prezenta O scrisoare pierdută în holurile Hotelului Traian și Cuconul Leonida față cu reacțiunea la Hotelul Europa.
Aici, în noiembrie 1881, avea loc a XVIII-a aniversare a Junimii la care participa Titu Maiorescu dar și actrița Sarah Bernardt de la comedia franceză. 
 
  6. - Actrița Sarah Bernard în 1877
   
Un an mai târziu, la a XIX-a aniversare, Maiorescu recita capodopera Luceafărul care fusese prezentată Junimii bucureștene o lună mai devreme. La aniversări mai participau de obicei și Ion Creangă, Iacob Negruzzi, Vasile Pogor, Petre Carp, Miron Pompiliu, V. A. Ureche
În septembrie 1911 la Hotelul Binder erau găzduiți mulți universitari din întreaga Europă veniți pentru Jubileul Universității Al. I. Cuza.
Prin 1940 hanul este transformat în Școală de subingineri iar apoi devine Institutul de proiectări ISPOTA. 
În anii 1950 este transformat în imobil de locuit cu 25 de camere iar în 1974 aici se deschide sediul Editurii Junimea. Hotelul scapă de demolările din capătul străzii Dimitrov (fostă Strada de Sus sau I. C. Brătianu azi bd. Independentei) după lucrările din decembrie 1984 și aprilie 1989. 
Astăzi are montată o placă, realizată cu sprijinul Muzeului Literaturii Romane (MLR), care comemorează locul unde erau organizate banchetele Junimii.

 7. - Fostul Hotel Binder în 2017
   

Niciun comentariu: